31 januari 2014 
6 min. leestijd

Digitale kunst van Iet Wouda

Digitale kunst van Iet Wouda

Digital art van Iet Wouda

Bij digitale kunst, ofwel Digital art, is het schildersatelier van de kunstenaar vervangen door een computer. Iet Wouda is zo’n digitale kunstenaar. Zij schildert en tekent met pixels en combineert daarbij verschillende digitale afbeeldingen tot een uniek geheel.

Haar ‘schilderijen’ worden op het beeldscherm ontworpen en kunnen daarna in allerlei formaten en op allerlei ondergronden afgedrukt worden, zoals op canvas, aluminium, plexiglas en hout.Om met Iet over haar digitale kunst te praten, zochten wij haar thuis op.

Ze woont in Wijk bij Duurstede op een prachtige locatie met uitzicht op het kasteel. Als je bij Iet binnenkomt zie je onmiddellijk dat zij van kleur houdt. Haar hele interieur ademt kleur en fantasie uit. Niet alleen door de prachtige canvasdoeken die aan de muren hangen, maar ook door haar artistieke inrichting en kleurrijke meubels. We laten Iet aan het woord:

Iet Wouda thuis

Ben jij al lang bezig met digitale kunst?

Nee, pas sinds een jaar of vijf. Voor die tijd was ik wel altijd creatief bezig. Vooral met kleuren en collages. Ik kom uit een kunstzinnige familie. Mijn vader schilderde, mijn zus schildert en ook mijn drie dochters zijn zeer creatief. Ik heb een opleiding gevolgd bij Artibus, een Academie van Beeldende Kunsten in Utrecht.

In 1989 heb ik, samen met mijn partner, een succesvol theater in Wijk bij Duurstede opgezet. Nadat wij dit in 2001 aan anderen overdroegen, kreeg ik weer tijd om iets met mijn creativiteit te doen. Ik ging meubels decoreren, kijkkastjes maken en maakte al knippend, plakkend en schilderend weer veel collages.

Wanneer ben jij met de computer gaan werken?

Ik heb pas in 2008 een computer aangeschaft. In het begin was een e-mail sturen al een uitdaging. Maar door vol te houden werd ik, autodidact, steeds handiger. Ik kocht het programma Photoshop Elements, want ik wilde mijn collages op de computer maken en ik bleef net zo lang proberen tot ik dat in Elements kon realiseren.

Hoe ontstaan jouw digitale collages?

Ik combineer allerlei digitale afbeeldingen. Het begint met één afbeelding die mij raakt en daar zoek ik andere beelden bij. Zoals een achtergrond, foto’s van bloemen en bomen, van structuren en vlekken, enz.

Iet Wouda's portret in groen


 Hoe kom je aan die digitale afbeeldingen?

Ik maak zelf veel foto’s van mensen, dingen en van structuren. Het voordeel daarvan is dat die beelden gratis, uniek en copyright vrij zijn. Daarnaast download ik afbeeldingen van internet. Op sommige sites moet ik daarvoor betalen en op andere sites kan ik gratis afbeeldingen en backgrounds downloaden, die ik vrij mag gebruiken.

Op welke sites vind jij die afbeeldingen?

Dit zijn de sites die ik veel gebruik:

Voor gratis beelden:

Voor betaalde beelden:

TIP: lees voordat je afbeeldingen van deze sites gebruikt wel goed de gebruiksvoorwaarden. Van Shutterstock kun je bijvoorbeeld een bewijs krijgen dat de beelden vrij te gebruiken zijn, ook commercieel. Je mag alleen nooit de hele afbeelding als zodanig doorverkopen. En bij Deviantart moet je bijvoorbeeld bij veel afbeeldingen een link naar de maker toevoegen.

Welk gereedschap van Photoshop Elements gebruik jij veel?

Ik heb van veel afbeelden slechts een onderdeel nodig. Zo’n onderdeel moet ik dan selecteren. Daarom is mijn favoriete gereedschap het selectiegereedschap ‘Snelle selectie’, waarbij ik tegenwoordig de optie ‘Rand Verfijnen’ gebruik om de selectie aan te passen.

Hoe ga je te werk?

Ik zal dit aan de hand van dit voorbeeld uitleggen.

Iet Wouda collage rode boom

Hieronder staat staan de digitale beelden die ik voor dit doek gebruikt heb:

Iet Wouda ingredienten collage rode boom

En dit zijn globaal de stappen die ik gevolgd heb:

1. open de achtergrondfoto (A) in Photoshop Elements en sla het bestand op met de naam Collage

2. open de achtergrond Sterrenlucht (B) en sleep die naar de collage

3. verplaats de Sterrenlucht, zodat alleen de bovenkant van de achtergrondfoto (A) bedekt is. Zet de dekking van deze laag op 52% zodat de sterrenlucht transparenter wordt. Voeg eventueel een laagmasker aan deze laag toe, om makkelijk delen weg te halen en de overgang te verzachten.

4. open de foto van het stelletje (C) en haal ze met het gereedschap ‘Snelle Selectie’ in combinatie met de optie ‘Randverfijnen’ uit de achtergrond.

5. plak het stelletje in een nieuwe laag van de collage

6. vervang van een boom de bladeren door de rode bloesem (D)

7. herhaal stap 4 en 5 voor de boom en de ballon (E)

8. plaats ook de bloemen (F) in een nieuwe laag en vervorm deze via het menu Afbeelding > Transformatie > Schuintrekken. Werk ook deze laag nog wat bij met behulp van een laagmasker

Op deze manier bouw ik mijn collages op. Je kunt nog lagen met structuren toevoegen, waarbij je speelt met de laagdekking (overlay’s). Ook kun je lagen van kleur veranderen via het menu Afbeelding > Kleur aanpassen > Kleurtoon/verzadiging aanpassen.

Uit hoeveel lagen bestaat zo’n collage? 

Doordat ieder onderdeel in een aparte laag staat, bestaat een werk al snel uit 30, maar soms ook wel uit 80 lagen. Dat bepaalt ook voor een groot deel hoe lang ik over een werk doe. Soms heb ik een doek in een middag af en soms ben ik er drie weken aan bezig.

Iet Wouda fietsen

Op waarvoor materiaal laat jij je werk afdrukken?

Meestal kies ik voor een canvasdoek, maar ik heb ook werk dat op plexiglas afgedrukt is. Dat geeft weer een hele andere uitstraling en het is ook niet zo kwetsbaar als canvas.

In wat voor oplage verschijnen jouw doeken?

Ik houd een maximum van drie oplages aan. Als iemand een uniek stuk wil dan kan dat, maar natuurlijk kost dat meer.

Hoe verkoop jij jouw kunst?

Je kunt via werkaandemuur.nl  een canvasdoek bestellen. Op deze site kun je een eigen pagina aanmaken om je werk te verkopen.

Daarnaast ben ik in Wijk bij Duurstede aangesloten bij ‘Kunst bij de Bron‘. Hierdoor zijn een aantal van mijn werkstukken te bekijken tijdens het cultureel rondje (1e en 3e zondag van de maand) en op de jaarlijkse kunstmarkt in oktober.

Op de 3e zondag in april is er een atelier route bij alle leden thuis. Daarnaast exposeren we om de beurt bij het VVV en in de bibliotheek van Wijk bij Duurstede. In januari/februari is mijn werk daar tentoongesteld.

Sinds kort verkoop ik ook kalenders.

Heb je interesse in een kalender (€ 22,50 incl verzendkosten), dan kun je mij een e-mail te sturen. 

Iet Wouda kalender

Jij beheerst Photoshop Elements al heel goed. Waarom ben jij nu toch onze cursus gaan het volgen?

Omdat er voor mij altijd nog wel iets bij te leren valt. Dit soort softwareprogramma’s bevatten zoveel mogelijkheden, dat er ongetwijfeld dingen zijn die ik nog niet ontdekt heb. Ik leer nu bijvoorbeeld de sneltoetsen en de overvloeimodi te gebruiken. Vooral door dat laatste openen zich weer veel nieuwe mogelijkheden.

Wat wil jij in jouw doeken tot uitdrukking brengen?

Ik voeg graag humor toe en houd ervan om mensen op het verkeerde been te zetten door er een surrealistisch tintje aan te geven. Mijn favoriete thema is: “Niets is wat het lijkt”.

Met dank aan Iet Wouda

© 2014 Photoshop Plezier

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Apr 2018

Wat leuk iet om in het KBO/PCOB Magazine een stuk over jouw digitale art te lezen. Wij kennen elkaar via een fotoshopgroep. Wat maak je mooie kunstwerken ik word er zo blij van! Een kreatieve groet van Bea

Reactie plaatsen